Afvallen door stress? Dit is de reden dat je ongewenst gewicht verliest

Afvallen door stress

Misschien heb je het wel eens zelf meegemaakt of gehoord in je omgeving dat mensen afvallen door stress. Bij een langdurige periode van stress, kunnen mensen soms zo veel afvallen dat het zelfs gevaarlijk wordt. Het maakt niet uit hoeveel ze eten, er lijkt maar geen gewicht aan te komen. Hoe komt het dat je kan afvallen door stress?

Lees ook: in 4 stappen geluk naar je toe trekken met the law of attraction

Wat is stress?

Stress betekent niets meer dan spanning of druk. Stress is niet per se ongezond. Je hebt het nodig om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereid op eventueel dreigende situaties.

Tijdens deze reactie gaat je hart sneller kloppen, gaat je ademhaling sneller, gaan je spieren zich aanspannen en gaat je bloeddruk omhoog. Je lichaam maakt zich klaar om te reageren op eventuele dreiging. Ook wel de ‘fight or flight’ reactie genoemd. Het is een manier van het lichaam om zichzelf te beschermen.

Meestal als we praten over stress, hebben we het over de ongezonde druk. Een te veel aan spanning. Wanneer je te veel en te vaak last hebt van stress, kan dit zowel lichamelijke als psychische klachten als gevolg hebben.

Tekenen van stress

Ieder mens heeft wel eens last van stress. Zowel bewust als onbewust. Stress kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige tekenen zijn zo vaag, dat mensen ze niet meteen linken aan stress. Dit zijn een aantal tekenen van stress.

 • Hoofdpijn
 • Afvallen in gewicht of juist aankomen
 • Sneller geïrriteerd raken
 • Maag- en darmklachten
 • Slapeloosheid
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Lage weerstand
 • Concentratie problemen
afvallen door stress

Waarom val je af door stress?

Afvallen door stress is erg vervelend en soms zelfs beangstigend omdat het lijkt alsof je de controle over je lichaam kwijt bent. Wellicht wil je graag aankomen, maar lukt dit niet. Dit zijn de redenen waarom je afvalt door stress.

1. De stress reactie

Eerder noemde ik al de ‘fight or flight’ reactie. Dit noemen ze ook wel de stress reactie. Het is de manier van je lichaam om je te beschermen. Tijdens deze reactie is je lichaam gespannen en verbrand veel energie. Bij een langdurige periode van stress, staat je lichaam constant ‘aan’, waardoor er extra energie wordt verbrand.

Ook worden er hormonen aangemaakt als cortisol en adrenaline. Adrenaline heeft invloed op de schildklier, waardoor je een snellere stofwisseling krijgt. Ook heeft het invloed op je spijsvertering. Deze wordt trager en daardoor kun je last krijgen van maag- of darmklachten.

2. Geen eetlust

Door de constante aanmaak van bovengenoemde stresshormonen raakt je hormoonhuishouding van slag en dit kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Dit kan resulteren in een verminderde eetlust. Ook kun je een verminderde eetlust hebben doordat je spijsvertering van slag is.

3. Druk

Mensen die vaak heel druk zijn, hebben vaak ook last van stress. Soms zijn ze zo druk dat ze er niet bij stilstaan dat ze stress hebben, maar toch krijgen ze last van de tekenen van stress. Doordat je steeds bezig bent, vergeet je vaak om te eten en ben je ook constant calorieën aan het verbranden. De combinatie van stress en constant bezig zijn, kan zorgen voor ongewenst gewichtsverlies.

4. Slaaptekort

Stress zorgt er vaak voor dat het moeilijk is om in slaap te vallen en om door te slapen. Het heeft ook invloed op de kwaliteit van slaap die je krijgt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je overdag moe en futloos bent.

Slaaptekort heeft effect op je hormoonhuishouding en zoals je eerder kon lezen kan dit zorgen voor een verminderde eetlust en zelfs voor maag- en darmklachten.

Wil jij van je stress en zorgen af?

Om van je stress af te komen is het belangrijk dat je aan jezelf gaat werken. Met de cursus: nooit meer zorgen of stress, krijg je de mogelijkheid om jouw problemen aan te pakken. In deze cursus gaat Frank de Moei je stap voor stap begeleiden naar jouw doel.

Na het volgen van deze cursus heb jij:

 • Innerlijke rust
 • Meer zelfvertrouwen
 • Positievere mindset
 • Meer energie en vrijheid

Wil jij voorgoed van je stress en zorgen af? Klik hier voor meer informatie over deze cursus>>

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *