Afvallen met intermittent fasting – zo werkt het

afvallen met intermittent fasting

Het fenomeen intermittent fasting is op dit moment erg populair in de fitness en gezondheidswereld. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is intermittent fasting geen dieet, maar een levensstijl. Mensen gebruiken dit dagelijks om zo gewicht te verliezen en vervolgens hun strakke lichaam te behouden. Maar wat is Intermittent fasting precies? En kun je afvallen met intermittent fasting?

Lees ook: afvallen zonder te sporten? Zoe doe je dat

Wat is intermittent fasting?

Bij intermitent fasting wissel je af tussen periodes van eten en vasten. De grootste misvatting over intermittent fasting is dat het een dieet is, maar dat is het dus niet. In tegenstelling tot een dieet waarbij je dingen wel of niet mag eten, gaat het bij intermittent fasting slechts om wanneer je eet.

De meeste mensen doen eigenlijk al een klein beetje aan intermittent fasting. Wanneer je ‘s nachts slaapt, eet je niks en ben je dus eigenlijk al aan het vasten. Met intermittent fasting ga je die periode iets langer maken.

Hoe werkt het?

Om op de meest effectieve manier aan intermittent fasting te doen, ga je in totaal 16 uur vasten. Het meest gebruikelijke is dat mensen alleen eten tussen 11:00 ‘s ochtends en 19:00 ‘s avonds. In principe kun je de tijden naar eigen wens bepalen, zolang er maar 16 uur tussen zit.

Intermittent fasting is vrij makkelijk om toe te passen in het dagelijks leven. Het werkt gunstig bij mensen die willen afvallen en daarnaast heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen.

afvallen met intermittent fasting

Voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting heeft, zoals alle gezondheidstrends, verschillende voor- en nadelen. Enkele voordelen van intermittent fasting zijn:

 • Afvallen (mits je natuurlijk wel gezond eet)
 • Hormonen weer in balans
 • Buikvet verliezen
 • Werkt tegen huidveroudering
 • Betere spijsvertering

Het is echter niet voor iedereen geschikt. Overleg in onderstaande gevallen altijd met een arts voordat je ermee begint. Intermittent fasting is niet geschikt voor:

 • Mensen met hartproblemen of diabetes
 • Voor topsporters
 • Bij veelvuldig medicijngebruik

Bijwerkingen

Intermittent fasting kan vooral in het begin wel voor wat bijwerkingen zorgen. Dit is echter heel normaal en niks om je zorgen over te maken. Dit is juist een teken dat je lichaam eraan begint te wennen.

Bijwerkingen kunnen zijn:

 • Honger: vooral in de eerste week zal je hier last van hebben. Het is logisch dat je in het begin wat honger ervaart en dit is dan ook een veelvoorkomende bijwerking.
 • Vermoeidheid: in het begin kan het ook zijn dat je vermoeidheid ervaart. Dit komt omdat je lichaam minder energie heeft dan normaal en wellicht slaap je in het begin ook wat slechter omdat je ‘s nachts honger hebt. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetpatroon.
 • Uitdroging: het komt wel eens voor dat mensen zo met het eten bezig zijn, dat ze vergeten te drinken. Belangrijk om te weten is dat je ook in de tijd dat je vast wel gewoon water of thee mag drinken.
 • Prikkelbaar: door de honger en de vermoeidheid in het begin, kan het zijn dat je sneller geïrriteerd raakt dan normaal. Ook hier moet je even doorheen.
 • Overeten: doordat je alleen tussen bepaalde tijden mag eten, hebben veel mensen de neiging om snel te veel te eten. Zorg dat je gewoon dezelfde porties aanhoudt als normaal, anders is het alleen maar belastend voor je lichaam.

Afvallen met intermittent fasting

Intermittent fasting wordt vaak gebruikt door mensen die willen afvallen. Door het vasten, zal je lichaam zijn energie moeten halen uit vetten in plaats van glucose. Je lichaam gaat dus vet verbranden om aan energie te komen. Het is echter wel belangrijk dat je in de periodes dat je mag eten, wel gezond eet.

In principe is intermittent fasting dus wel een goede manier om af te vallen. Veel mensen gebruiken intermittent fasting in combinatie met het keto dieet. Op deze manier zal je sneller gewicht verliezen en dezelfde gezondheidsvoordelen ervaren. Daarnaast zul je door deze combinatie ook merken dat je meer energie hebt gedurende de dag.

Eerder schreef ik al een review over met de Keto Revolutie. In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt om gewicht te verliezen met het keto dieet in combinatie met intermittent fasting. Het pakket bevat alle informatie die je nodig hebt en veel waardevolle tips en tricks. Dit maakt het makkelijk om gewicht te verliezen en is een goede stok achter de deur.

afvallen met intermittent fasting
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *