Angst voor overgeven? Zo kom je van emetofobie af

angst voor overgeven

Je bent op bezoek bij kennissen, hoort dat hun kind last heeft van een buikgriep en al een aantal keer heeft overgegeven. Vervolgens komt het kind lijkbleek de woonkamer binnengelopen. Je raakt direct in paniek en wilt zo snel mogelijk weg. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je last hebt van emetofobie. Emetofobie, extreme angst voor overgeven, komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen hebben hier last van, maar weten niet dat emetofobie bestaat. Ze denken vaak dat ze de enige zijn die dit hebben en voelen zich onbegrepen door de omgeving. Maar wat is emetofobie nu precies en belangrijker nog, hoe kom je er van af?

Lees ook: 7 natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

Wat is emetofobie?

Als je lijdt aan emetofobie, heb je een extreme angst voor overgeven. Emetofobie bestaat uit 3 verschillende vormen: angst om zelf over te geven, angst om anderen te zien/horen overgeven of beide. Emetofobie gaat vaak samen met smetvrees, andere angsten, een eetstoornis of paniekaanvallen.

Hoe emetofobie ontstaat is niet precies bekend. In veel gevallen komt het voort uit een trauma op jonge leeftijd. Denk aan een ziek familielid die vaak moest overgeven of zelf een keer heel ziek zijn geweest.. Het hoeft echter niet per se een jeugdtrauma te zijn. Het kan bij iedereen ontstaan, ook zonder specifieke oorzaak.

Het is wereldwijd de zevende meest voorkomende fobie. Minstens 115.000 Nederlanders en Belgen lijden eraan.

Niemand vind het fijn om over te geven. Maar er is een duidelijk verschil tussen iets niet fijn vinden en ergens bang voor zijn. Je spreekt van emetofobie als je angst irrelevant is, je situaties gaat ontwijken en/of als je last hebt van onderstaande symptomen.

Symptomen van emetofobie

Iemand met emetofobie zal een extreme angst ervaren wanneer hij/zij zich misselijk voelt of wanneer iemand in dezelfde ruimte zich misselijk voelt of overgeeft. De angst uit zich op verschillende manieren. Je kunt de volgende symptomen ervaren:

 • Misselijkheid
 • Gewichtsverlies
 • Maag- en darmklachten
 • Eetstoornis
 • Paniekaanvallen > trillen, zweten, hartkloppingen
 • Smetvrees

Hoewel de angst om over te geven is nog erger dan het overgeven zelf, kan emetofobie de kwaliteit van leven verstoren. Het kan uiteindelijk voor zorgen dat mensen met dingen gaan stoppen of dingen gaan ontwijken. Emetofobie neemt hun leven over. Iemand kan verschillende patronen of gedragingen ontwikkelen om een confrontatie met overgeven te voorkomen, zoals:

 • Nieuw voedsel ontwijken of voedsel waar ze ooit ziek van werden
 • Obsessief houdbaarheidsdatums checken
 • Vieze geuren ontwijken
 • Niet uiteten gaan
 • Plekken ontwijken waar mensen vaak ziek worden (ziekenhuizen, verpleeghuizen etc.)
 • Sociale situaties of openbaar vervoer ontwijken
 • Uitgaansleven, dronken mensen en alcohol ontwijken
 • Medicatie tegen misselijkheid gebruiken zonder dat het nodig is
 • In nieuwe situaties meteen zoeken naar een vluchtroute, voor het geval dat iemand ziek wordt

Emetofobie en zwanger worden

Veel vrouwen met emetofobie zijn erg bang om zwanger te worden of willen zelfs geen kinderen door hun angst. Misselijkheid en overgeven is nou eenmaal een veelvoorkomend symptoom van een zwangerschap. Ook wanneer je een baby hebt, zal je vaak geconfronteerd worden met overgeven. In het begin valt het nog mee, dan is het melk wat eruit komt. Maar hoe ouder een kind wordt, hoe angstiger veel vrouwen worden dat hun kind ziek wordt en ze het moeten opruimen.

Er zijn veel moeders die hun verhaal hebben gedaan over hun emetofobie en het krijgen van een kind. Tijdens een zwangerschap wordt lang niet iedereen misselijk en als je misselijk wordt, hoef je niet meteen over te geven. Daarnaast geven ze aan dat ze het bij hun eigen kind niet moeilijk vinden om te zien of zelfs op te ruimen. In sommige gevallen hebben ze door een kind te krijgen geen last meer van hun angst.

Als het jou tegenhoudt om aan kinderen te beginnen, is het handig om op zoek te gaan naar iets om van je emetofobie af te komen. Kinderen krijgen is één van de mooiste dingen die er is en zou niet af moeten hangen van je eigen angst.

Hoe kom je van emetofobie af?

Emetofobie is gelukkig wel goed te behandelen. Het enige probleem is vaak dat de stap naar hulp erg groot is. Mensen erkennen hun eigen probleem niet of schamen zich ervoor. Voordat je hulp gaat zoeken, is er iets dat je zelf kunt doen:

Doorbreek de cirkel

Door alle patronen die je jezelf hebt aangeleerd, voel je je ‘veilig’. Het is van belang om die patronen te doorbreken. Er zijn verschillende boeken die je hierbij kunnen helpen.

Ervaar jij alleen een gevoel van rust als je altijd een plastic zak in je tas hebt, voor het geval dat je ziek wordt? Laat die plastic zak eens thuis. Ga je nooit uiteten omdat je bang bent om ziek te worden? Ga een keer lunchen en pak iets kleins. Kom je angst onder ogen en zie iedere stap als een overwinning. Na iedere overwinning krijg jij steeds meer zelfvertrouwen en steeds meer de controle terug over je eigen leven.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan de manier waarop je denkt en doet veranderen. Het leert je om anders naar probleem situaties te kijken en er anders mee om te gaan. Problemen worden vaak beïnvloed en in stand gehouden door iemands gedachten en gedrag. Door te kijken waar die gedachten en dat gedrag vandaan komen, kom je steeds dichter bij de kern van je probleem en in dit geval dus: de angst voor overgeven.

Exposure therapie

Dit is de behandeling waar veel mensen met emetofobie bang voor zijn. Bij exposure therapie wordt je blootgesteld aan je grootste angst. In het geval van emeotofobie wordt je dus geconfronteerd met filmpjes van mensen die overgeven. Geen zorgen, je gaat niet meteen de eerste keer kijken naar iemand die ziek is. Dit gaat stap voor stap en hier wordt je goed op voorbereid door je therapeut. Exposure therapie is de meest effectieve manier om van je emetofobie af te komen.

Emetofobie kan een hele grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en wordt vaak niet begrepen door de omgeving. Het is daarom belangrijk dat je ermee aan de slag gaat en probeert de controle wil terug te krijgen. Ga op zoek naar de juiste behandeling die werkt voor jou en zorg dat je stap voor stap alles weer kan doen, zonder dat overheersende gevoel van angst.

Wat is jouw ervaring met emetofobie?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *