De meest voorkomende klachten bij een glutenintolerantie

klachten bij glutenintolerantie

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die last hebben van maag- en darmproblemen door een intolerantie voor gluten, ook wel coeliakie genoemd. Veel mensen noemen een glutenintolerantie onterecht een glutenallergie. Coeliakie is een auto-immuunziekte en geen allergie. Mensen kunnen wel allergisch zijn voor tarwe, maar dit komt weinig voor. Wanneer iemand veel klachten heeft die voorkomen bij een glutenintolerantie, is het verstandig om dit te laten testen bij de huisarts.

Lees ook: dit dieet volgen de Victoria´s Secret modellen

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten zitten in voedingsmiddelen zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook zitten gluten verstopt in veel andere producten. Denk hierbij aan sommige chips soorten, snoep, vlees (door paneermeel of marinade), bier, vermicelli en zo zijn er nog wel meer op te noemen.

Glutenintolerantie of glutensensitiviteit?

Als er geen coeliakie wordt vastgesteld, maar iemand heeft wel last van gluten gerelateerde klachten, is er ook een kans dat die persoon last heeft van glutensensitiviteit. Dit is een aandoening van mensen die geen coeliakie hebben, maar wel positief reageren op een glutenvrij dieet.

Het grootste verschil is dat bij mensen met glutensensitiviteit, gluten geen schade kunnen aanrichten aan de darmen. Bij glutenintolerantie is dit wel het geval. Daarnaast kunnen zelfs producten die alleen sporen van gluten bevatten bij mensen met een glutenintolerantie al hevige klachten veroorzaken, terwijl dit bij mensen met glutensensitiviteit geen problemen oplevert.

Welke klachten kun je krijgen bij een glutenintolerantie?

De meeste onderstaande klachten kunnen worden ervaren door zowel mensen met een glutenintolerantie, als mensen met glutensensitiviteit.

Maag- en darmklachten

Wanneer je intolerant bent voor gluten, beginnen je klachten vaak met problemen met je spijsvertering. Je kan last krijgen van darmkrampen, verstopping, een opgeblazen gevoel, diarree, plakkerige ontlasting, maagpijn, misselijkheid en brandend maagzuur.

Daarnaast kan coeliakie het slijmvlies van de dunne darmwand aantasten, waardoor je lichaam niet goed in staat is om vitaminen en mineralen op te nemen. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld een vitamine B12 tekort, wat weer andere klachten met zich meebrengt.

Hoofdpijn

Hoofdpijn of migraine is ook een veel voorkomende klacht. Met name na het eten. Als er geen oorzaak gevonden wordt voor deze klachten, kan het komen door een glutenintolerantie. Mensen die geen gluten kunnen verdragen, hebben duidelijk minder last van hoofdpijn en migraine wanneer ze geen gluten meer eten.

Vermoeidheid

Iedereen voelt zich wel eens moe en dit hoeft niet per se een onderliggende oorzaak te hebben. Wanneer je regelmatig last hebt van vermoeidheid, is het wel een goed idee om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Vermoeidheid kan een symptoom zijn van veel verschillende ziektebeelden, maar ook bij coeliakie is dit een klacht die vaak voorkomt.

Wat die vermoeidheid precies veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend, dat een gluten intolerantie kan zorgen voor een verminderde opname van ijzer, wat kan leiden tot bloedarmoede. Door bloedarmoede krijg je last van vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Spier- en gewrichtspijn

Als mensen met een glutenintolerantie een lange tijd gluten consumeren, kan dit zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Die ontstekingen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen, waaronder spier- en gewrichtspijn.

Huid problemen

Wanneer je darmen het moeilijk hebben, is dit vaak zichtbaar op de huid. Zo ook bij mensen met een glutenintolerantie. Je kunt last krijgen van psoriasis, eczeem, rocacea, een rode huid, galbulten, zwellingen en zelfs acné. Ook kun je last krijgen van keratosis pilaris. Dit zijn kleine bultjes die aanvoelen als kippenvel en deze bevinden zich vaak op je armen, rug en/of benen.

Brain fog

De Nederlandse vertaling van brain fog, is hersen mist. Mensen met een glutenintolerantie kunnen last krijgen van een soort wattengevoel in het hoofd. Ze hebben last van vergeetachtigheid, het gevoel alsof ze er maar half bij zijn, concentratieproblemen en geestelijke vermoeidheid. Dit zou een reactie van het lichaam kunnen zijn op de antilichamen die in gluten zitten, maar wat precies dit gevoel veroorzaakt is niet duidelijk.

Lactose-intolerantie

Doordat de darmwand van mensen met coeliakie beschadigd is, kunnen ze ook last krijgen van een (tijdelijke) lactose intolerantie. Dit is meestal voor- en net nadat de diagnose is gesteld. Wanneer de darmwand zich weer hersteld door een lange tijd een strikt dieet te volgen, is de kans groot dat ze lactose daarna wel kunnen verdragen.

Wanneer je het vermoede hebt dat je een glutenintolerantie hebt, is het belangrijk dat je dit laat testen bij de huisarts. Zelf gaan dokteren en beginnen aan een dieet is niet verstandig. Een glutenvrij dieet is een erg strikt dieet, waarbij je ook voedingstoffen tekort kan gaan komen.

Het is belangrijk dat deze worden aangevuld met supplementen en een arts of voedingscoach kan je hierbij ondersteunen. Daarnaast is het ook moeilijker aan te tonen of je glutenintolerant bent, als je al een tijdje glutenvrij eet. Je darmwand is zich dan al aan het herstellen, waardoor het minder goed is aan te tonen en je dus misschien de verkeerde diagnose krijgt.

Een aanrader voor glutenvrije tips en recepten is dit boek van Anna Barnett.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *