Natuurlijke middelen tegen hooikoorts die echt werken

natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Snotteren, niezen en jeukende ogen. Voor mensen met hooikoorts zijn dit hoogstwaarschijnlijk erg herkenbare klachten. Er bestaan natuurlijk genoeg medicijnen tegen hooikoorts, maar deze hebben vaak bijwerkingen. Naast medicijnen zijn er ook een aantal natuurlijke middelen die je kunt gebruiken tegen hooikoorts. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet.

Lees ook: rode vlekken na puistjes? Zo kom je er van af

Symptomen van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts lijken een beetje op de symptomen van een verkoudheid. Enkele voorbeelden van klachten zijn:

  • tranende, rode, jeukende, dikke en/of branderige ogen
  • regelmatig niezen
  • loopneus of een verstopte neus
  • keelpijn of een branderig gevoel in de keel
  • hoofdpijn
  • kriebelhoest
  • lichte koorts
  • vermoeidheid

Er zijn mensen die het hele hooikoortsseizoen klachten hebben, terwijl anderen hier slechts af en toe last van hebben. Wanneer je het hele jaar door last hebt van soortgelijke klachten, is de kans groot dat je allergisch bent voor huisstofmijt of huisdieren.

natuurlijke middelen tegen hooikoorts

De beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts

De medicijnen die aanbevolen worden bij hooikoorts hebben vaak als bijwerking dat mensen zich wat suf voelen of last krijgen van maag en darmen. Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen tegen hooikoorts, waar je geen bijwerkingen van krijgt.

1. Vitamine C

Vitamine C is een natuurlijke antihistamine en kun je vinden in sinaasappels, citroenen en grapefruits. Daarnaast geeft vitamine C je immuunsysteem ook een flinke boost. Dus begin de dag met een glas (warm) water met citroen of neem dagelijks een vitamine C supplement.

2. Honing

Honing zou goed werken tegen hooikoorts omdat er een kleine hoeveelheid pollen in zit, waardoor je eraan gaat wennen en dus steeds minder last zal hebben van pollen. Wanneer je iedere dag honing aan je dieet toevoegt zorgt dit voor een vermindering van de klachten. Je kunt het beste kiezen voor honing uit de streek waarin je woont.

3. Eet de juiste voeding

Een aantal soorten groenten kunnen de hooikoorts klachten verminderen. Zo bevatten rode uien, kappertjes en waterkers allemaal grote hoeveelheden antihistamine. Voeg deze dus vooral toe aan je dieet.

Tip: vermijdt histamine-rijke voeding als koffie, chocolade, rode wijn, bier, zuurkool of oude kaas. Ook lactose kan hooikoorts klachten verergeren.

4. Kamillethee

Eerder kon je al lezen over de verschillende gezondheidsvoordelen van thee. Kamillethee werkt erg goed bij hooikoortsklachten, omdat het een natuurlijke antihistamine is en veel antioxidanten bevat. In kamillethee zit geen cafeïne en kun je dus heel de dag door drinken.

Tip: leg een gebruikt zakje kamillethee in de koelkast en leg hem daarna op je ogen. Dit heeft een verkoelend effect op rode en gezwollen ogen.

5. Vermijd alcohol

Alcoholische drankjes kunnen histamine bevatten, wat hetzelfde stofje is dat je lichaam vrijlaat wanneer je ergens allergisch voor bent. Sommige drankjes kunnen een trigger zijn voor astma symptomen of ze kunnen hooikoorts erger maken. Laat alcohol dus zoveel mogelijk staan.

6. Solgar Scutellariae

Deze capsules van Solgar bevatten het kruid Scutellariae Baicalensis. Dit middel wordt ook wel het blussende kruid genoemd. Dit kruid remt de aanmaak van histamine. Solgar Scutellaria werkt perfect tegen hooikoorts klachten en is helemaal natuurlijk.

Je kunt het product hier bestellen.

7. Gebruik vaseline

Een oude tip tegen hooikoorts, is het aanbrengen van vaseline aan de binnenkant van de neusgaten. Dit zorgt ervoor dat pollen de neus niet binnen kunnen komen, waardoor hooikoorts klachten worden voorkomen of in ieder geval niet verergeren.

8. Ga naar het strand

In het binnenland zijn de hooikoorts klachten vaak veel erger, omdat daar al veel luchtvervuiling is. De lucht op het strand bevat weinig pollen, waardoor jij dus heerlijk op het strand kan liggen en de frisse lucht kan inademen zonder te niezen of jeukende ogen te hebben.

9. Laat je was binnen drogen

Door je was buiten te laten drogen kunnen er pollen op je kleding gaan zitten, waar je later last van kan krijgen. Zorg dus dat je je was binnen laat drogen en houdt ramen en deuren gedurende de dag zoveel mogelijk gesloten.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *