7 natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

De meeste vrouwen onder ons weten hoe vervelend het is om iedere maand weer last te hebben van menstruatiepijn. De één heeft er meer last van dan de ander, maar fijn is het nooit. Wanneer je last hebt van heftige menstruatiepijn wordt je door een arts vaak snel aan de pil gezet of medicijnen voorgeschreven. Maar wat zijn natuurlijke middelen die helpen tegen menstruatiepijn? En wat zijn de beste tips tegen menstruatiepijn?

Lees ook: het geheime dieet van de Victoria’s Secret modellen

Klachten bij menstruatie

Ongesteld worden is normaal en last hebben van wat kwaaltjes is ook normaal. Meestal hebben vrouwen vlak voor en aan het begin van de menstruatie klachten.

Heftige pijn hebben tijdens je menstruatie is echter niet normaal. Het komt regelmatig voor dat vrouwen zoveel last hebben van menstruatiepijn, dat ze niet in staat zijn om de deur uit te gaan.

Naast buikpijn in de onderbuik en rugklachten, kun je ook last hebben van spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en soms ook braken.

natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

Wat te doen tegen menstruatiepijn

Wanneer je naar de huisarts gaat voor menstruatiepijn, zal hij je waarschijnlijk de pil voorschrijven of medicijnen als naproxen, diclofenac of ibuprofen. Deze medicijnen worden ook wel NSAID’s genoemd.

Deze NSAID’s zijn niet altijd geschikt om te gebruiken. Ben je iemand de regelmatig last heeft van maag- of darmklachten, hart- en vaatklachten of nierproblemen, zijn NSAID’s niet aan te raden. Overleg in dit geval altijd met een arts.

Omdat NSAID’s vervelende bijwerkingen kunnen geven en bij langdurig gebruik zelfs schadelijk kunnen zijn, zijn er steeds meer mensen die gaan zoeken naar andere manieren om van hun menstruatiepijn af te komen. Dit zijn 7 natuurlijke middelen die helpen tegen menstruatiepijn.

7 natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

1. Water drinken

Zoals bij veel andere lichamelijke klachten, is ook bij menstruatiepijn water drinken een oplossing. Door te zorgen dat je gehydrateerd blijft, vermindert de kans op obstipatie of een opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel of verstopte darmen kunnen voor extra pijn zorgen.

Belangrijk is dat je alcohol vermijdt vlak voor en tijdens je menstruatie.

2. Kamille thee

Eerder schreef ik een artikel over de gezondheidsvoordelen van kruidenthee. Voor ieder kwaaltje is er wel een kruidenthee die de klachten kunnen verminderen. Voor menstruatiepijn is kamille thee een goede optie. Kamille zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en daardoor zullen de krampen afnemen.

Let er op dat je pure kamille thee koopt, waar geen cafeïne in zit.

3. De juiste voeding

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze menstruatieklachten kunnen verminderen en zelfs voorkomen. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen als zalm of makreel bevatten veel gezonde omega 3 vetten. Ook walnoten en hennepzaad zijn een bron van omega 3.

Daarnaast is het belangrijk om genoeg calcium en ijzer binnen te krijgen. Dit kun je halen uit groene bladgroenten als spinazie, boerenkool, peulvruchten en amandelen. Het eten van de juiste voeding is een van de beste natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn.

4. Gember

Gember staat al jarenlang bekend als wondermiddel tegen verschillende lichamelijke klachten. Naast dat gember een ontstekingsremmende werking heeft en de spijsvertering bevordert, is het ook een natuurlijke pijnbestrijder. Een kopje gember thee is dus zeker geen slecht idee. Mocht je tijdens je menstruatie last hebben van misselijkheid, is gember ook dé oplossing.

5. Supplementen

Er zijn een aantal supplementen die een positief effect hebben op menstruatieklachten.

  • Omega 3: zoals je eerder al kon lezen, werken omega 3 vetten ontstekingsremmend en kan het nemen van deze supplementen zorgen voor minder pijn tijdens de menstruatie.
  • Vitamine D: vrouwen met een vitamine D tekort hebben een verhoogde kans op heftigere menstruatieklachten. Vitamine D heeft talloze gezondheidsvoordelen en eigenlijk zou iedereen in Nederland vitamine D kunnen slikken, omdat we hier te weinig zonuren hebben om genoeg binnen te krijgen.
  • Magnesium: magnesium heeft een ontspannend effect op de spieren en zorgt ervoor dat krampen verminderen. Ook zorgt magnesium voor een makkelijkere stoelgang, waardoor een opgeblazen gevoel en obstipatie worden voorkomen.

6. Een warme kruik

Een van de beste tips tegen menstruatiepijn is een warme kruik op je onderbuik leggen. Door de warmte ontspannen de spieren en zul je binnen enkele minuten al verlichting van de pijn ervaren.

7. Sporten

Wanneer je last hebt van menstruatiepijn zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om flink te gaan zweten in de sportschool. Dit is ook zeker niet verstandig en kan de klachten zelfs verergeren.

Toch kunnen minimale oefeningen zorgen voor minder pijn tijdens de menstruatie. Met name rek- en strekoefeningen en yoga zijn hiervoor zeer geschikt. Sporten zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomt in het lichaam. Dit stofje is een natuurlijke pijnbestrijder.

natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

Wanneer naar de huisarts?

Als je altijd last hebt van heftige menstruatiepijn die niet vanzelf overgaat en je de dag niet door komt zonder pijnstillers, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Heftige pijn voor en tijdens de menstruatie is één van de symptomen van endiometrose. Dit is een aandoening die in sommige gevallen kan zorgen voor onvruchtbaarheid. Het is dus van belang dat deze aandoening op tijd wordt ontdekt.

Naast hevige pijn, zijn ook het uitblijven van de menstruatie, hevig bloedverlies of extreme emotionele klachten rondom de menstruatie, dingen die kunnen betekenen dat er iets meer aan de hand is.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *