8 verrassende oorzaken van puistjes

oorzaken van puistjes

Sommige mensen zijn gezegend met een mooie gladde huid, maar helaas geldt dat lang niet voor iedereen. Puistjes komen veel voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Toch zijn er ook veel volwassenen die weleens last hebben van puistjes. Om het probleem op te lossen is het belangrijk om te kijken naar wat het probleem veroorzaakt. Hieronder vind je 8 oorzaken van puistjes, waarvan je het misschien niet verwacht. 

Lees ook: dit zegt de plek van je puistjes over je gezondheid

Oorzaken van puistjes

1. Je verschoont je kussensloop te weinig

Mensen vergeten vaak dat dit een oorzaak kan zijn van je puistjes, maar het is echt zo. Denk er maar eens over na. In je slaap zweet je veel en dat zweet komt deels op je kussen terecht. Misschien heb je een keer last van vet haar en je gaat ermee op je kussen liggen of je gaat misschien een keer slapen zonder je make-up eraf te halen. Al deze bacteriën en oliën stapelen zich op en vervolgens ga je er de volgende nacht weer op liggen, waardoor al die bacteriën weer terug op je gezicht terecht komen. Dit zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken en je puistjes krijgt.

2. Je maakt je make-up kwasten niet schoon

Eigenlijk is dit een beetje hetzelfde verhaal als hierboven. Je gebruikt je make-up kwasten dagelijks en ook daar stapelen de bacteriën op. Ook blijft er vaak product in de kwast hangen die je de volgende dag dus weer op je gezicht aanbrengt. Doordat je de bacteriën letterlijk via de kwast weer op je gezicht aanbrengt, ontstaan er onzuiverheden. Daarnaast kan het te weinig wassen van je kwasten er ook voor zorgen dat je make-up minder mooi aanbrengt. Het is het beste om je kwasten één keer per week te wassen met een milde zeep.

3. Je slaapt te weinig

Doordat je te weinig slaapt, raken je hormonen van slag. Problemen met je hormoonhuishouding kan een oorzaak zijn van acné. Daarnaast zorgt te weinig slaap voor stress. En wat is ook een veelvoorkomende oorzaak van puistjes? Juist, stress. Zorg er dus voor dat je iedere nacht ongeveer 8 uur slaapt.

Een boek die het lezen waard is als je klachten hebt door een verstoorde hormoonhuishouding, is het boek: herstel je hormonen in 10 stappen van Vivian Reijs. Het boek heeft al erg veel vrouwen geholpen bij het herstel van hun hormonen en krijgt dan ook veel goede recensies.

4. Je bent intolerant voor bepaald voedsel

Een voedselintolerantie is een veelvoorkomende oorzaak van puistjes. Met name gluten en lactose zijn vaak de boosdoeners. Door het eten van voedsel waar je niet tegen kan, ontstaan er vaak maag of darmklachten. Wanneer er in het lichaam iets niet goed gaat, is dit vaak zichtbaar op de huid. Met name op de wangen en op het voorhoofd zullen onzuiverheden ontstaan als het komt door een verstoorde darmflora.

5. Je eet te veel suiker

Al jarenlang is het een discussie tussen veel specialisten of suiker acné veroorzaakt. Uit de praktijk blijkt vaak dat er daadwerkelijk een verband is tussen het eten van te veel koolhydraten (suikers) en acné. Het gaat met name over de snelle suikers. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: wit brood, snoepgoed, koekjes, frisdrank en gebak. Suiker heeft een negatief effect op de hormoonhuishouding, waardoor deze verstoord kan raken en er puistjes ontstaan. Een ongezond dieet is een van de meest voorkomende oorzaken van puistjes, vaak zonder dat mensen dit weten.

6. Je drinkt te weinig

Iedereen wordt aangeraden om 2 liter water per dag te drinken. Dit heeft erg veel gezondheidsvoordelen maar daarnaast is het ook goed voor je huid. Doordat je genoeg drinkt blijft je huid soepel en gehydrateerd. Wanneer je te weinig drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je huid droog wordt. Bij een droge huid zijn de huidlagen beschadigd. Deze huidlagen zorgen er normaal voor dat bacteriën en virussen buiten de deur blijven. Wanneer je huid niet in staat is om dit te doen, ontstaat er een opbouw van huidcellen die gemakkelijk irriteren en kunnen gaan ontsteken.

7. Je zit te veel aan je gezicht

Mensen hebben snel de neiging om aan hun gezicht te zitten gedurende de dag. Met je handen ben je heel de dag bezig en het is dan ook geen verassing dat er heel veel bacteriën op je handen zitten. Als je aan je gezicht zit zonder je handen te hebben gewassen, ben je dus eigenlijk al die bacteriën aan het verspreiden over je gezicht. Dit kan dus één van de oorzaken van puistjes zijn.

8. Je gebruikt shampoo die je poriën verstopt

Wanneer je last hebt van kleine bultjes of puistjes in de buurt van je haarlijn of in je nek, kan dit komen door de shampoo die je gebruikt. In de meeste verzorgende shampoos zit olie. Wanneer de olie in aanraking komt met je huid, kan die ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken en dat leidt vervolgens weer tot puistjes. Wanneer je denkt dat je shampoo de oorzaak is van je puistjes is het verstandig om eens te wisselen van shampoo. Kijk kritisch naar de ingrediëntenlijst en zoek een shampoo waar geen olie in zit.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *