Puistjes door een mondkapje? Zo kom je er van af

puistjes door een mondkapje

Op dit moment is een mondkapje bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Per 1 december gaat de mondkapjesplicht in openbare ruimtes in en dit betekent dat je er eigenlijk niet meer onderuit komt om een mondkapje te dragen. Een mondkapje op zich is al vervelend genoeg, maar een veel voorkomend probleem is ook dat mensen er puistjes door krijgen. Puistjes door een mondkapje bevinden zich vaak op de wangen, kin en rondom de neus en mond. Dit is hoe je er van af komt.

Lees ook: dit zijn de 10 lekkerste dames geurtjes

Waarom krijg je puistjes door een mondkapje?

Net zoals bij gewone acne, zijn er genoeg dingen die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van puistjes door een mondkapje. Enkele oorzaken kunnen zijn dat je je gezicht niet genoeg wast, juist te veel wast of door het mondkapje zelf. Het kan zijn dat het materiaal van het mondkapje en de warmte zorgen voor huidirritatie, die uiteindelijk leidt tot puistjes.

Mondkapjes zorgen ervoor dat speeksel en andere stofjes die vrijkomen wanneer we praten, ademen, hoesten en niezen, niet worden verspreid in de lucht. Het nadeel daarvan is dat al die bacteriën onder het mondkapje blijven hangen in een warme omgeving. Hoe langer je het mondkapje draagt, hoe slechter dit is voorje huid.

puistjes door een mondkap
je

5 tips tegen puistjes door een mondkapje

  1. Reinig en hydrateer je gezicht dagelijks

Door het dragen van een mondkapje, verzamelen er zich allerlei bacteriën op je gezicht. Zorg er dus voor dat je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je gezicht goed reinigt en een hydraterende dagcrème gebruikt. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt en door je huid gezond te houden, verklein je de kans op het ontstaan van puistjes.

2. Skip je make-up

Make-up dragen onder een mondkapje doet ook niet veel goeds voor je huid. De make-up zorgt ervoor dat je poriën worden afgesloten en dor de warme omgeving onder het mondkapje kunnen deze verstopt raken. Wanneer je echt foundation wilt dragen, kies dan voor een foundation die de poriën niet verstopt (een non comedogene foundation).

3. Gebruik een mondkapje van huidvriendelijk materiaal

Gebruik een mondkapje die naast dat hij prettig zit, ook van huidvriendelijk materiaal is gemaakt. Met name de wegwerp mondkapjes zijn absoluut niet huidvriendelijk en kunnen zorgen voor het uitdrogen en irriteren van de huid. Gebruik liever een katoenen mondkapje en draag hem niet te lang achter elkaar. Laat je huid gedurende de dag (indien mogelijk) een aantal keer ademen.

4. Was je mondkapjes met parfumvrij wasmiddel

Na iedere keer dat je je mondkapje hebt gedragen, is het van belang dat je deze uitwast. Hiermee dood je alle bacteriën en verwijder je alle oliën die anders opnieuw vrijkomen op je huid. Door je mondkapjes te wassen met een parfumvrij wasmiddel, zal je de kans op onzuiverheden verkleinen. Was je mondkapjes altijd op 60 graden en gebruik bijvoorbeeld een wasmiddel van Neutral.

5. Gebruik geen agressieve producten voor de huid

In deze periode kun je irriterende huidproducten beter even skippen. Denk aan ingrediënten als salicylzuur, benzol peroxide of retinol. Ook producten die parfum bevatten kun je beter even laten staan. Door de huid op de juiste manier te verzorgen, zal je zorgen dat de puistjes verdwijnen en ook minder snel weer terugkomen.

Heb jij ook last van puistjes door een mondkapje? En zo ja, wat doe je er tegen?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *