Rode vlekjes na puistjes? Zo kom je er van af

Rode vlekjes na puistjes

Wanneer je regelmatig last hebt van puistjes is dit sowieso al niet prettig, maar de littekens of rode vlekken die daarna achterblijven zijn minstens zo vervelend. Ze zijn vaak opvallend, blijven lang zichtbaar en lijken soms zelfs alleen maar erger te worden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om van de rode vlekjes na puistjes af te komen.

Lees ook: met dit product was ik binnen 2 weken van mijn puistjes af

Donkere vlekken na puistjes

De rode of bruine vlekjes waar we het over hebben, zijn eigenlijk niet echt littekens. Het is een verkleuring van de huid en het wordt ook wel irritatiepigment of Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Deze donkere verkleuringen treden op na irritatie of beschadigingen van de huid. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de huid die is beschadigd geweest door acné.

Dit is dan ook de reden dat je zo veel mogelijk van je puistjes moet afblijven. PIH is bijna altijd tijdelijk, maar het kan maanden duren voordat de verkleuringen volledig zijn verdwenen. Hoe oppervlakkiger de vlekjes zijn gelegen, hoe groter de kans op verbetering.

Littekens na puistjes

Wanneer acné flink ontstoken is geraakt, kan dit zichtbare littekens achterlaten. De littekens zijn vaak ernstiger wanneer acné niet of te laat is behandeld. Het is vaak te te zien als deukjes/putjes in de huid, en kunnen zich zowel in het gezicht als op het lichaam bevinden. Deze littekens gaan niet uit zichzelf weg en zullen behandeld moeten worden met bijvoorbeeld een laserbehandeling.

Hoe kom je van rode vlekjes in je gezicht af?

Wat belangrijk is om te onthouden; voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk van je puistjes, korstjes en wondjes af blijft. Zo voorkom je rode vlekken en littekens. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om van de rode vlekjes in je gezicht af te komen.

1. Gebruik milde huidverzorgingsproducten

Het is belangrijk om geen agressieve producten te gebruiken zoals bijvoorbeeld een scrub. Scrubs kunnen de huid beschadigen en het herstel vertragen. Je kunt ook het beste irriterende of uitdrogende ingrediënten vermijden. Gebruik een milde cleanser en huidverzorging die geschikt is voor de gevoelige huid.

2. Gebruik dagelijks een BHA exfoliant

Een exfoliant met salicylzuur (BHA) exfolieert niet alleen de huidoppervlak, maar dringt door tot diep in de poriën. Salicylzuur werkt ontstekingsremmend en vermindert roodheid. Met BHA verminder je de kans op nieuwe puistjes en versnel je het genezingsproces. Een win-win situatie dus.

3. Gebruik dagelijks minimaal een SPF 30

Het is altijd goed om een product met een SPF van minimaal 30 te gebruiken die geschikt is voor je gezicht. Of het nu zonnig is of bewolkt, de UV-straling komt altijd in contact met je huid. De UV-straling vertraagd het herstellend vermogen van de huid, waardoor vlekjes na puistjes langer zichtbaar blijven.

4. Bindweefselmassage

Bij het masseren van de huid tijdens een bindweefselmassage wordt er gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij de doorbloeding van je huid gestimuleerd wordt en cellen in diepere huidlagen gestimuleerd worden om de huid te vernieuwen. Je kan ook zelf dagelijks een kleine bindweefselmassage doen tijdens je skincare routine. Dit kun je doen met behulp van dit product.

5. Ga naar een schoonheidsspecialiste

Als je regelmatig last hebt van puistjes en rode vlekjes en al verschillende dingen zelf hebt geprobeerd, is het verstandig om een afspraak te maken bij een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. Zij weten precies wat de beste behandeling is voor jouw huid en welke producten je het beste kan gebruiken.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *