Wat is TikTok en hoe werkt het?

Wat is TikTok en hoe werkt het?

2020 gaat het jaar worden van TikTok. Het is razend populair en wordt door steeds meer mensen gebruikt. Inmiddels zijn er zelfs zoveel actieve gebruikers dat het ook ingezet gaat worden voor marketing doeleinden. Maar wat is TikTok nu precies? Hoe werkt TikTok? En hoe word je TikTok famous?

Lees ook: Wat betekent mijn droom?

Wat is TikTok?

Wat veel mensen niet weten is dat TikTok eigenlijk de nieuwe naam is van musical.ly. Musical.ly werd in 2014 gelanceerd en was erg populair onder tieners tussen de 13 en 16 jaar oud. Via dit gratis platform kon je korte filmpjes uploaden waarin je playbackt en danst op een liedje naar keuze. In 2016 is de naam van musical.ly verandert naar TikTok. Het is sinds 2016 al een populaire app die constant blijft groeien. Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 500 miljoen actieve gebruikers per maand. Sinds eind 2019 is het opvallend dat de doelgroep van TikTok aan het veranderen is. Waar het eerst alleen door jongere kinderen werd gebruikt, wordt de app nu ook door veel jongeren boven de 16 gebruikt. Twee derde van de gebruikers is onder de 30 jaar oud. Ook veel celebrities, Youtubers en influencers zijn te zien op TikTok.

Hoe werkt TikTok?

Op TikTok kun je korte filmpjes plaatsen tot wel 60 seconden. Echter is de gemiddelde tijd van elk filmpje zo rond de 15 seconden. Er worden verschillende soorten filmpjes geplaatst zoals filmpjes waarin mensen zingen, dansen, dingen uitleggen of waarin ze humoristische content maken. Het gaat nu veel verder dan alleen playback filmpjes. Verder in dit artikel leg ik je uit hoe je een viral video maakt op TikTok. 

Waarom is het zo populair?

Toen Instagram zijn algoritme heeft aangepast, hebben ze het voor influencers en bedrijven moeilijker gemaakt om een groot deel van hun publiek te bereiken. Zelfs je eigen volgers zien niet automatisch alles wat je post. Sindskort heeft Instagram ook het aantal likes weggehaald. Terwijl Instagram deze veranderingen doorvoerde, kreeg TikTok steeds meer gebruikers. Het algoritme van TikTok is erg willekeurig en maakt het ook voor nieuwe gebruikers makkelijk om een viral video te maken. Niemand heeft tot nu uitgevogeld hoe het algoritme precies werkt. Op de ‘For You’ pagina (vergelijkbaar met de ontdekpagina op Instagram) krijg je filmpjes te zien die TikTok bepaalt. Wanneer je video hierop te zien is, zullen je likes en weergaven ook omhoog schieten. Wanneer je iemand volgt op TikTok zie je al zijn/haar filmpjes in je overzicht en mis je dus niks. 

Hoe word je TikTok famous?

Stap 1: Zorg dat je account er mooi uit ziet

Zorg voor een opvallende profielfoto en zorg voor een pakkende bio. De gebruikersnaam die je gebruikt moet makkelijk te onthouden zijn. Het moet niet een te lange naam zijn. Zorg ook dat je alle informatie op je profiel hebt ingevuld.

Stap 2: Zorg dat je actief bent op TikTok

Als je dagelijks een filmpje post is de kans groter dat je op gaat vallen en dat mensen je gaan volgen. Consistentie is belangrijk.

Stap 3: Probeer samen te werken met iemand die veel volgers heeft

Als je iemand kent met relatief veel volgers en je neemt samen met die persoon een filmpje op, kan het zijn dat die volgers jou ook gaan volgen. Zorg ervoor dat die persoon je tagt, zodat je makkelijk te vinden bent. Het aantal volgers maakt niet zo heel veel uit. Wanneer die persoon gevolgd wordt door mensen die jou nog niet kennen, kan het je toch weer wat extra volgers opleveren. 

Stap 4: Probeer dingen uit en wees uniek

Durf nieuwe dingen uit te proberen en zorg dat je opvalt. Kopiëren van grote accounts werkt niet zo goed als je denkt. Misschien heb je daardoor wel veel weergaven op 1 filmpje, maar juist door je eigen stijl te hebben en eigen ideeën te bedenken, zorg je ervoor dat de mensen je willen volgen en zet je misschien zelfs wel een nieuwe trend.

Stap 5: Gebruik hashtags

Maak gebruik van populaire hashtags in de beschrijving van je video. Je kan deze vinden door te kijken bij andere bekende TikTokkers. Kijk wat voor hashtags zij gebruiken en kijk ook op de ‘For You’ pagina welke hashtags mensen gebruiken. Je zal er ongetwijfeld een aantal meerdere keren voorbij zien komen. Zorg er wel voor dat ze relevant zijn bij je video.

Stap 6: Doe mee aan viral TikTok challenges

Wanneer je regelmatig dezelfde challenge voorbij ziet komen, is de kans groot dat het gaat om een viral challenge. Neem dan zelf een filmpje op waarin je meedoet aan de challenge. Omdat mensen dus blijkbaar veel op die challenge zoeken en het willen zien, is er een kans aanwezig dat jouw filmpje veel weergaven gaat krijgen.

Stap 7: Zorg voor kwaliteit

Wanneer je ervoor zorgt dat jouw filmpjes zijn opgenomen met daglicht en goede kwaliteit hebben, zullen ze veel beter bekeken worden dan filmpjes die in het donker zijn opgenomen met slechte kwaliteit. Veel bekende TikTokkers gebruiken hiervoor een ringlamp. Ze zetten hun telefoon in het statief tussen de cirkel en de lamp zorgt voor mooi helder licht, zodat je belichting altijd perfect is en je zelfs in het donker filmpjes kunt maken.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *